Financhise

Factoring – wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

Geplaatst op

Een van de grootste irritaties bij MKB’ers is het bijhouden van een administratie. Debiteurenbeheer staat daar echter nog een stapje boven. Weinig zaken zijn zo vervelend als debiteuren eraan herinneren nog te betalen voor bewezen diensten. Naast dat MKB’ers daardoor tijd-technisch niet verder kunnen met de primaire werkzaamheden van je onderneming kan het ook zijn dat ze door achterblijvende betalingen zelf met cashflowproblemen komen te zitten. Factoring biedt daarin uitkomst.

Wat is factoring?

In feite zijn bedrijven die factoring aanbieden een combinatie van een incassobureau en financieringsbureau. Als een bedrijf gebruik maakt van een factoring bureau ‘koopt’ zij de uitstaande facturen van jou over. Op die manier ontvang je binnen een aantal dagen na het uitschrijven van de factuur aan de klant direct het geld van het factoringsbedrijf, minus de factorfee. Zij verkrijgen daarbij het recht om de factuur te innen bij de klant.

Wat zijn de voordelen van factoring?

De voordelen van factoring liggen voor de hand. Doordat bedrijven zo goed als direct uitbetaald worden hebben ze een sterk verbeterde cashflow. Als ondernemer hoef je geen tijd te steken in het sturen van betalingsherinneringen naar klanten en kun je jezelf focussen op wat écht belangrijk is binnen de onderneming. Daarnaast is het mogelijk om klanten een ruime betalingstermijn aan te bieden, omdat de ondernemer zelf niet meer het risico loopt van wanbetaling. Dit kan een voordeel zijn wat klanten over de streep trekt.

Wat zijn de nadelen van factoring?

Uiteraard zitten er ook een aantal nadelen aan factoring. Ten eerste ontvangen ondernemers die gebruik maken van factoring niet het gehele bedrag van de uitgeschreven factuur. De factorfee gaat er immers nog vanaf. Ten tweede worden de klanten op de hoogte gesteld van het feit dat er gebruik wordt gemaakt van een factoring bureau. Er zijn klanten die dit wellicht niet prettig vinden, omdat een extern bedrijf zich focust op de betaling in plaats van de ondernemer die de dienst of producten heeft geleverd. Ten derde is het een oplossing voor een zeer specifiek probleem. Bedrijven die door een andere manier cashflow problemen hebben, hebben weinig baat bij de diensten van een factoring bureau.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door in onze informatieve teksten hoe je slimmer om kunt gaan met geld. Zodat je aan het einde van de maand meer overhoudt. En natuurlijk behandelen we de voordelen van investeringen.

 

Contactgegevens

Via info @ financhise.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden