Financhise

Hoe lang kan een schuld mij achtervolgen?

Geplaatst op

Schulden kunnen verjaren. Dat betekent dat je na een bepaalde tijd de schuld in essentie niet meer hoeft terug te betalen. In deze blog geven we je inzicht in het type schulden en de verjaringstijd van schulden.

DISCLAIMER: laat je altijd goed informeren over financiële keuzes. Neem voor meer informatie hierover contact op met iemand die gespecialiseerd is in verjaring schulden.

Iedereen heeft een schuld

Iedereen sluit in zijn leven wel een keer een lening af. Of het nu een lening is voor het volgen van een studie of een lening voor het kopen van een woning. Dit laatste geven we een ander naampje, namelijk een hypotheek, maar in essentie is dit gewoon een lening met een duidelijk onderpand. Er zijn maar weinig mensen in Nederland die alles handje contantje aan kunnen schaffen en dat betekent dat er schulden worden gemaakt.

Verjaring van een schuld

Misschien heb je wel eens gehoord van het verjaren van schulden. Schulden kunnen inderdaad verjaren, maar hier zitten wel wat kanttekeningen aan. Schulden verjaren in de praktijk niet zo vaak. Schulden verjaren namelijk alleen maar wanneer de schuldeiser de schuld niet opeist. Dit kan ook verschillen per soort schuld.

Soorten schulden naar verjaringstermijn

Onderstaand staan een aantal veel voorkomende financiële schulden. Ernaast staat de verjaringstermijn. Als de schuldeiser dus niet voor die tijd de schuld heeft opgeëist, dan verjaart deze.

Verjaringstermijn Type schuld
2 jaar Consumentenkoop
5 jaar Onbetaalde periodieke betalingen Leningen en krediet
3 tot 12 jaar Belastingschuld
5 tot 20 jaar Verkeerde overboeking Schade of boete
20 jaar Algemeen/overig

Twijfel je over je verjaring

Heb je twijfel over de verjaring van je schulden? Dan kun je het beste contact opnemen met een advocaat, fiscalist, notaris of een financieel adviseur. Neem geen contact op met je schuldeiser, want dan kan de teller opnieuw beginnen te lopen! De verjaringstermijn start immers vanaf het moment dat er voor het laatst de schuld was opgeëist.

Meer lezen

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door in onze informatieve teksten hoe je slimmer om kunt gaan met geld. Zodat je aan het einde van de maand meer overhoudt. En natuurlijk behandelen we de voordelen van investeringen.

 

Contactgegevens

Via info @ financhise.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden