Financhise

Hoe wordt ik een meester in het optimaliseren van bedrijfsprocessen?

Geplaatst op

In een wereld waar bedrijfsprocessen steeds sneller en effectiever moeten, is het belangrijk om een goede aanpak te hebben. Hoe krijg je een organisatie zover om hun structuur aan te passen en veranderingen door te voeren om beter te worden? De natuur van het beestje laat blijken dat wij als mensen eigenlijk helemaal niet van verandering houden. Toch is het belangrijk om als organisatie verandering door te voeren om mensen scherp te houden en om beter resultaat te kunnen boeken. Willem van 5st3ps heeft ons laten weten wat hier een goede methode voor is: lean six sigma. 

Wat is Lean Six Sigma 

Lean Six Sigma is een combinatie van de Lean methode en de Six Sigma methode. Samen vormen zij een perfecte balans die ervoor zorgen om bedrijven efficiënter op te zetten door fouten te elimineren. Lean gaat meer over het weghalen van verspillingen, oftewel: onnodige handelingen. Six sigma is wat directer en pakt zes stappen uit, die ervoor moeten zorgen dat je in controle komt van je bedrijfsprocessen en zo productief mogelijk wordt. Hierbij moet je eerst het probleem definiëren, vervolgens meten wat er fout gaat (bijvoorbeeld hoeveel boeken verkeerd worden geprint bij een drukkerij). Dan ga je analyseren hoe je deze problemen kunt verhelpen waarna je de theorie in de praktijk brengt. Belangrijk als laatste stap, is om controle te houden over het proces. Je hebt nu dus het probleem onder controle maar voor hoelang? Belangrijk dus om scherp te blijven en de fouten niet weer de kop op te doen laten steken. Willem heeft ons uitgelegd dat er twee divisies zijn.

Lean Six Green Belt

De “green belt” is de eerste divisie. Hierbij leer je als projectleider bijvoorbeeld hoe je problemen analyseert en gaat opvangen. Hiermee boek je snel resultaten op de werkvloer. Dit is de basis van Lean Six Sigma. Om nog beter de theorie te begrijpen en nog beter in staat te zijn om bedrijfsprocessen te verbeteren, heb je een diepere cursus nodig.

Lean Six Black Belt 

De “black belt” gaat nog dieper in op de theorie van Lean Six Sigma. Met een black belt, ben je echt een meester. Dit duurt langer en is intensiever maar zorgt er wel voor dat je bedrijfsprocessen ontzettend goed kan identificeren en blijvend kunt verhelpen en verbeteren.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door in onze informatieve teksten hoe je slimmer om kunt gaan met geld. Zodat je aan het einde van de maand meer overhoudt. En natuurlijk behandelen we de voordelen van investeringen.

 

Contactgegevens

Via info @ financhise.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden