Financhise

Iemand gebruikt je geregistreerde merknaam, wat nu?

Geplaatst op

Aan de naam van je bedrijf hangt je reputatie. Als je erachter komt dat iemand de naam van je bedrijf ten onrechte gebruikt, om hier zelf geld aan te verdienen. De stappen in deze blog kunnen je helpen met bepalen wat je nu moet doen.

Merknaam registratie

Als je een bedrijf runt is het van belang een unieke merknaam te kiezen en de merknaam te registreren.  Pas als je merknaam geregistreerd staat kan je vervolgstappen nemen tegen iemand die binnen dezelfde branche en in het zelfde gebied je merknaam zomaar gebruikt. Als je een advocaat in handen neemt gaat deze eerst na voor welk gebied je beschermt bent.

Beoordeel de schade

Ondanks je inspanningen om een unieke merknaam te vinden en te registreren kan het zijn dat je op een dag wakker wordt en ontdekt dat je merknaam door een andere partij wordt gebruikt. De eerste stap is het inschatten van de schade en jezelf de vraag te stellen of de andere partij een directe concurrent is. AAA dierenbestrijder en AAA loodgieter kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk beide bestaan, zonder veel verwarring te veroorzaken voor klanten.  Zelfs als je je bedrijfsnaam hebt geregistreerd kan het zijn dat het geen inbreukzaak is, omdat het andere bedrijf, jouw bedrijf niet schaadt.

Onderneem actie

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat het dubbele gebruik van jouw bedrijfsnaam schadelijk is voor jouw bedrijf, verzamel dan ‘bewijsmateriaal’. Haal ook je eigen goedgekeurde merkregistratie te voorschijn, samen met ander papierwerk dat aantoont wanneer je je bedrijf onder de huidige naam hebt opgericht. Verzamel ook papieren die aantonen dat je door het gebruik van je merknaam schade ondervindt.

Als het bedrijf met de dubbele merknaam nog in het beginstadium is, kan een eenvoudig e-mailtje of een telefoontje om hen te waarschuwen voor de misstap al voldoende zijn. De kans is groot dat het andere bedrijf niet wil concurreren met een bedrijf dat al gevestigd is. Als het bedrijf al verder gevorderd is of de waarschuwing negeert kan je een sommatiebrief sturen.

Schakel een advocaat in

Schakel de hulp van een advocaat in, die verstand heeft van merkrecht, om je te helpen met de ‘zaak’. Merkrecht is namelijk lastig te begrijpen en te interpreteren. Ga daarbij ook na of het echt de moeite waard is om achter het bedrijf aan te gaan, dit kan namelijk uitlopen tot een langlopend conflict en zorgt voor hoge juridische kosten.  

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door in onze informatieve teksten hoe je slimmer om kunt gaan met geld. Zodat je aan het einde van de maand meer overhoudt. En natuurlijk behandelen we de voordelen van investeringen.

 

Contactgegevens

Via info @ financhise.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden