Geplaatst op
Het aantal zelfstandigen blijft steeds verder toenemen. Waarschijnlijk heb je al ervaren dat er genoeg werk beschikbaar is in je branche, maar heb je ook nagedacht welke rechtsvorm je gaat kiezen voor je onderneming? Elke vorm heeft zo z’n eigen voor- en nadelen op het gebied van aansprakelijkheid, kapitaal en winstuitkering.
Rechtsvorm en rechtspersoon
Bij het kiezen van een rechtsvorm is het belangrijk om na te gaan in hoeverre je met je privé vermogen aansprakelijk wilt zijn voor schuld van je onderneming. Na het oprichten van een Eenmanszaak of een Vennootschap Onder Firma (VOF), bestaat er geen onderscheid tussen privaat en zakelijk vermogen. Als je kiest voor een Besloten of Naamloos Vennootschap, vormt de BV of NV de rechtspersoon en ben je zelf niet aansprakelijk voor eventuele schulden.
Startkapitaal
Je kunt bijna elke rechtsvorm kiezen zonder dat je meteen vermogen moet inleggen. Alleen bij een Naamloos Vennootschap is een startkapitaal van 45.000 euro nodig. Ook bij het oprichten van een Besloten Vennootschap gold vroeger een eis van 18.000 euro, maar deze is afgeschaft. Desondanks is het zeer aan te raden over voldoende vermogen te beschikken om een onderneming te starten. Zo kun je de eerste investeringen doen zonder meteen in de schulden te zitten.
Winst en inkomen
Zowel bij een eenmanszaak als een VOF geldt de winst als inkomen voor de ondernemer(s). Bij de VOF wordt deze verdeeld onder de vennoten. Bij een vennootschap is het eigendom van een bedrijf verdeeld onder aandeelhouders, de winst wordt vaak dan ook uitgekeerd als dividend onder de aandeelhouders.
Ook een vereniging en een stichting zijn bekende rechtsvormen. Aangezien winst maken hier minder belangrijk is, gelden er andere regels. Weinig startende ondernemers kiezen voor deze rechtsvormen, behalve als het bedrijf een maatschappelijk doel voor ogen heeft. Kijk voor meer informatie hierover op stichtingoprichten.nl.