Financhise

Waarom is het belangrijk om je merknaam te registreren?

Geplaatst op

Je hebt een geweldige merknaam gevonden. Gefeliciteerd! Het vinden van een merknaam is een belangrijke eerste stap naar het starten van een eigen bedrijf. Nu is het tijd om de volgende stap te nemen, om er zeker van te zijn dat je jouw merknaam kunt gebruiken en beschermd wordt. Lees in deze blog waarom het belangrijk is om je merknaam te registreren.  

Waarom jouw merknaam zo belangrijk is

Een merknaam, ook wel bedrijfsnaam genoemd, is voor je bedrijf erg belangrijk, onder deze naam verkoop je je producten of diensten en is zichtbaar voor iedereen. Daarnaast komt deze naam te staan op alles wat met je bedrijf te maken heeft, zoals visitekaartjes, briefpapier, reclame-uitingen en op de website.

Bescherming door een merknaam registratie

Je bedrijfsnaam registreer je in een bepaald land of gebied in de wereld. Stel dat je je bedrijfsnaam registreert in de Benelux, dan kunnen concurrenten uit dit gebied, die in dezelfde branche werken, jouw bedrijfsnaam niet gebruiken. Daarnaast bouw je door het registreren van je bedrijfsnaam waarde op, deze plaats je namelijk als bezit op de balans. Dit is handig voor het geval je je bedrijf ooit wilt verkopen. Het registreren van je bedrijfsnaam geldt voor 10 jaar. Daarna vervalt je recht, mits je deze verlengt.

Kan je alle merknamen registreren?

Bij het registreren van een merknaam komen er een aantal eisen kijken. Het is dus niet mogelijk om elke naam te registreren. Mocht je merknaam niet aan de eisen voldoen, wordt je merknaam niet geregistreerd en loop je het risico claims te krijgen.  Daarnaast is het registeren van een merknaam niet gratis. De kosten hangen af van het gebied dat je hebt uitkiest om de bescherming aan te gaan.

Je merk moet voldoen aan:

  • -Het merk mag niet beschrijvend zijn
  • -Het merk mag niet misleidend zijn
  • -Het merk moet onderscheidend zijn
  • -Het merk moet vanzelfsprekend zijn

Daarnaast ben je verplicht de merknaam binnen 5 jaar te gebruiken, anders vervalt je recht. Wil je graag een bedrijf starten, maar weet je nog niet welke juridische vorm je wilt? Registreer dan in ieder geval je bedrijfsnaam, zo kan niemand anders je bedrijfsnaam gebruiken. De juridische vorm kan je achteraf nog veranderen.

Kijk vooraf in het register welke bedrijfsnaam al geclaimd is binnen jouw branche, deze is dan uiteraard niet meer beschikbaar.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door in onze informatieve teksten hoe je slimmer om kunt gaan met geld. Zodat je aan het einde van de maand meer overhoudt. En natuurlijk behandelen we de voordelen van investeringen.

 

Contactgegevens

Via info @ financhise.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden