Financhise

Wanneer kan ik een advocaat gebruiken? We helpen je kiezen!

Geplaatst op

Het kan onduidelijk zijn of je nu wel of geen advocaat nodig hebt. Een hectische situatie en een juridisch conflict kunnen je onzeker maken. Soms is een advocaat verplicht een andere keer niet. In deze blog maken helpen we je een advocaat zoeken. Ontdek hoe het zit.

Arbeidsrecht

Wanneer je ontslagen bent en gelooft in je recht te staan om het ontslag aan te vechten, dan is het tijd om je te beraden of je een advocaat in de arm wilt nemen. Het is de meeste gevallen bij een arbeidsconflict niet verplicht om een advocaat in te schakelen. We raden het je wel aan om je te laten bijstaan wanneer er een conflict is. Een advocaat is een expert in het arbeidsrecht en kan je de ins and outs vertellen. Vaak is een juridisch adviseur voldoen, maar met een advocaat straal je meer uit dat je de zaak ernstig opneemt.

Familierecht

Wanneer er kinderen in het spel zijn, is het in het geval van een scheiding verplicht een advocaat in de arm te nemen om je te laten bijstaan. Een rechter gaat zich over het scheidingplan buigen. De advocaat van jouw keuze is een specialist op het gebied van familierecht en kan je bijstaan, zeker wanneer er sprake is van een conflict. Ook wanneer er van een huwelijk geen sprake is, staat de advocaat je bij om bepaalde regelingen vasts te stellen. Zelfs nog jaren naar de geboorte van de kinderen en wanneer de partners uit elkaar zijn, kan een advocaat nodig zijn, omdat het contact tussen de ouders niet botert. Ook de rechter doet in deze conflictsituaties uitspraak over de regelingen die afgesproken worden.

Strafrecht

In het strafrecht geldt de regel dat een gedaagde zichzelf mag verdedigen. Dit betekent dat een advocaat niet verplicht is. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat we deze professional wel sterk aanraden in dit geval. Want het voeren van een gedegen verdediging is niet gemakkelijk: je hebt te maken met veel processtukken die je moet lezen, er moet een effectieve strategie gemaakt worden en je moet deze met overtuigingskracht aan de rechter kunnen overbrengen. De meeste leken beschikken niet over deze vaardigheden, die de advocaat wel heeft omdat hij een geschoolde expert hierin is.

Contractenrecht

Wanneer een contract opgesteld wordt of gecheckt moet worden heb je hier geen advocaat voor nodig, dit is niet verplicht, maar het wordt wel standaard gedaan als het gaat om specifieke contracten. Een standaard uitzendcontract bij een uitzendbureau hoef je doorgaans niet te laten checken door een advocaat. Het uitzendbureau heeft dit waarschijnlijk wel door een advocaat laten checken, omdat zij aansprakelijk zijn als er iets in staat wat wettelijk gezien niet mag.

Conclusie

In een aantal situaties is een advocaat niet verplicht, maar raden we deze expert wel aan. Ook zijn er gevallen waarin de bijstand van een advocaat verplicht is. Veel succes met het zoeken naar de geschikte advocaat voor jouw situatie.

Ontdek meer, lees verder!

Ontdek de voordelen van een digitaal archief en wat heb je eigenlijk aan de oprichting van een BV? Dit en meer vind je op onze site met informatieve blogs.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door in onze informatieve teksten hoe je slimmer om kunt gaan met geld. Zodat je aan het einde van de maand meer overhoudt. En natuurlijk behandelen we de voordelen van investeringen.

 

Contactgegevens

Via info @ financhise.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden