Financhise

Wat is een holding en wat zijn de voordelen?

Geplaatst op

Als ondernemer wil je de meest voordelige constructie voor je bedrijf. Er zijn er een aantal, maar vandaag richten we ons op de rechtspersoon BV. In deze blog nemen we je mee langs verschillende overtuigende punten die pleiten voor de BV als bedrijfsinrichting. Kijk snel met ons mee en kijk of de een holding oprichten past bij jouw bedrijfsvisie.

Wat is een holding?

Eenvoudig gesteld is een holding een verzameling van BV’s. Deze constructie biedt jou als ondernemer fiscale voordelen. Praktisch gezien is een holding qua structuur als volgt:

  • Een ondernemer richt twee BV’s op. Een BV is bedoeld om alle waardevolle zaken als patenten en vermogens in onder te brengen.
  • De andere BV wordt gebruik om daadwerkelijk mee te ondernemen. En omdat ondernemen risico met zich meebrengt, is het slim om de waardevolle zaken niet onder te brengen in de werkbv maar veilig in de holding bv, waarmee niet ondernomen wordt, maar die een soort bewaarplaats is.

Voordeel holdingstructuur?

Een BV heeft ten opzichte van de eenmanszaak het voordeel dat zakelijk- en privé vermogen gescheiden worden. Zo ben je als ondernemer niet privé aansprakelijk voor een eventueel faillissement. Dezelfde voordelen gelden bij het oprichten van een holding met daaronder ‘hangend’ meerdere BV’s. De vermogens in de holding zijn niet te claimen door schuldeisers wanneer de BV’s die eronder hangen failliet gaan. Ook is er fiscaal voordeel te behalen met deze structuur, kosten en omzet van de BV’s in de holding kunnen tegen elkaar worden weggestreept. Het is wel belangrijk dat de holding, de veilige BV waarmee niet ondernomen wordt, 95% van de aandelen in de andere werkbv’s heeft. In feite is er een fiscale eenheid gemaakt tussen de holding en de BV’s. Laat je hierover adviseren door een belastingadviseur. Een ander voordeel van een holding is, dat het mogelijk is om een BV in de holding te verkopen en de rest te behouden. Je kunt zeggen dat de holding het moederbedrijf is en de werkBV(‘s) de dochteronderneming(en). Bij een verkoop van een BV wordt er in deze constructie minder belasting geheven over de verkoop van aandelen van een dergelijke BV.

De voordelen op een rij

Nog even de voordelen van een holding op een rij:

  • Minder financieel risico
  • Fiscaal voordeel

Een holding oprichten zorgt voor goede winkansen en minder risico.

Meer ontdekken?

Lees verder op onze site, waar we je informeren en inspireren met blogs vol zakelijke tips en weetjes die je helpen bij het succesvol zaken doen.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door in onze informatieve teksten hoe je slimmer om kunt gaan met geld. Zodat je aan het einde van de maand meer overhoudt. En natuurlijk behandelen we de voordelen van investeringen.

 

Contactgegevens

Via info @ financhise.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden